top of page

Beleid

Activiteiten

Gedurende de dag is er veel ruimte voor spel of activiteiten.  Zo is het bijvoorbeeld erg leuk om met kosteloos materiaal te spelen. Hierbij wordt de veiligheid van het materiaal altijd beoordeeld. Ook maak ik regelmatig zelf (educatief) speelmateriaal. Kinderen ontwikkelen door gebruik te maken van al hun zintuigen. Om hieraan tegemoet te komen worden er ook sensomotorische materialen of activiteiten aangeboden. Zelfs baby’s kunnen op die manier dingen ontdekken en ervaren door bijvoorbeeld gebruik te maken van hun voelzintuig. Dit alles komt tot uiting in gezamelijk spel. Kinderen ontwikkelen volop tijdens rollenspellen. Wat is het leuk om samen met de poppen te spelen of een toren van blokken te bouwen. Als gastouder speel ik hier natuurlijk op in door divers en wisselend materiaal aan te bieden of mee te spelen. Zo kun je de ene maand met poppen spelen in het keukentje, terwijl er de volgende maand timmergereedschappen liggen. De maand daarop staat er een emmer met kinderbezem en andere schoonmaak(speelgoed)materialen. De ideeën zijn wat dat betreft eindeloos. Kinderen vinden het vaak ook erg fijn om alleen of samen ergens mee bezig te zijn.  Ook hiervoor is genoeg mogelijkheid. Omdat er bij gastouderopvang maar een beperkt aantal kinderen tegelijkertijd aanwezig mogen zijn, is het niet altijd mogelijk om in verschillende hoeken te spelen. Vaak leent het moment zich er ook voor om met elkaar iets te ondernemen. Dit kan samen het maken van een treinbaan zijn, iets knutselen, wat lekkers koken, een boekje lezen of iets nieuws onderzoeken en ontdekken. Om de ontwikkeling zo optimaal te laten verlopen, zal het aanbod erop gericht zijn om alle ontwikkelingsgebieden te stimuleren. Bij alle activiteiten zit een achterliggend doel. Zo kan vrij spel ontspanning bieden en een knutselactiviteit iets laten ervaren. Er wordt veel gezocht naar de zone van naaste ontwikkeling; activiteiten die het kind nog niet zelfstandig kan, maar wel met ondersteuning. Spelenderwijs en op zijn tempo krijgt het kind hierdoor ongemerkt toch heel veel mee, zonder dat het kind geen kind meer mag zijn. 

Thema's

Binnen gastouderopvang de Muzikantjes zal er ook met thema’s gewerkt worden. Denk hierbij aan thema’s gerelateerd aan feestdagen of verschillende seizoenen. Het aanbod van boeken, liedjes, (knutsel)activiteiten of het koken of bakken van bepaalde dingen kan passend zijn binnen het thema waaraan op dat moment aandacht besteed wordt. Hierdoor kan er ook een bepaalde lijn gecreëerd worden tussen verschillende activiteiten. De blaadjes en takjes die we vonden tijdens een buitenwandeling in de herfst, kunnen diezelfde middag gebruikt worden om iets moois van te knutselen. Niet alle activiteiten zullen aan een thema gerelateerd zijn. Er moet ook ruimte zijn voor spontaniteit (vanuit het kind) en veel activiteiten hebben niets met een thema te maken, maar zijn wel erg leuk en/of leerzaam om te doen! Bij het bedenken van de activiteiten wordt er gebruikt gemaakt van de pre-peuter fase doelen van Tule SLO.

Naar buiten

Iedere dag is er tijd om lekker met elkaar naar buiten te gaan (uitgezonderd tijdens bijzondere weersomstandigheden). De tuin is een veilige plek waar uw kind heerlijk buiten kan spelen. Ontdekking speelt hierbij een grote rol. Zo kunnen we in de zomer plantjes zaaien, maar is er vooral veel gelegenheid om met elkaar te spelen. Naast vrij spel zijn er ook buiten activiteiten mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan verven met stoepkrijt of meedoen met de landelijke modderdag. In de wijk zijn er daarnaast verschillende speeltuintjes. Hier gaan we dan ook geregeld naar toe. Vaak zijn er in de ochtend ook andere kindjes, waardoor de sociale ontwikkeling nog meer gestimuleerd wordt. Uitjes worden vooral gedaan op loopafstand. Een enkele keer  maken we een ritje met de bus, dat is leuk!

image0 (1).jpeg
image0 (1).jpeg
image0 (1).jpeg

Voeding

Gezonde voeding is een belangrijk punt bij gastouderopvang de Muzikantjes. In de ochtend krijgen kinderen fruit aangeboden. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met seizoensgebonden fruit. Het milieu en de natuur vind ik namelijk erg belangrijk. Fruithappen worden vers gemaakt. Tussen de middag krijgen de kinderen volkoren brood met gezond beleg. Denk hierbij aan zuivelspread of humus, maar ook aardbeien spread in plaats van jam. Halverwege de middag bied ik de kinderen verschillende groenten of gedroogd fruit aan samen met een crackertje, en rond een uur of vijf nog een klein tussendoortje. Het is ook erg belangrijk dat kinderen voldoende vocht binnen krijgen. Ook hierbij wordt erop gelet dat kinderen gezonde dranken aangeboden krijgen zoals water of thee maar ook fruitwater en bij de lunch eventueel een glas melk. Uiteraard is het maken van fruitwater ook erg leuk om samen met de kinderen te doen. Ditzelfde geldt voor het maken van soep of andere gerechten. Er zal regelmatig iets gekookt of gebakken worden, maar altijd op basis van pure voeding met weinig zout of suiker en ongezonde vetten. Naast de vaste eetmomenten kunnen kinderen gedurende de dag altijd iets te drinken vragen. Sappen worden over het algemeen niet aangeboden, echter kan het een enkele keer wel nodig zijn om diksap aan te bieden als het bijvoorbeeld erg warm is. 

Verjaardagen

image0 (1).jpeg

Iedere verjaardag is een groot feest, wat we graag vieren bij De Muzikantjes. In overleg met de ouder kunt u ervoor kiezen om uw kind te laten trakteren, maar dit hoeft niet. Mocht u uw kind wel willen laten trakteren dan heeft een gezonde traktatie hierbij uiteraard de voorkeur. Van te voren maakt de gastouder een feestmuts voor de jarige, in het door hem of haar zelfgekozen thema. We zingen met elkaar liedjes, maken muziek en uw kind krijgt een klein cadeautje.

Digitale media

Bij Gastouderopvang de Muzikantjes wordt de TV over het algemeen alleen voor educatieve doeleinden gebruikt. Kinder tv programma's worden soms gekeken ter ontspanning, maar we kijken liever samen naar een digitaal prentenboek. Ook  kan er naar luisterboeken geluisterd worden.

​

Sociale media zoals Facebook of Instagram worden niet gebruikt. Via Whatsapp krijgt u foto's toegestuurd van uw kind.

bottom of page